Jari Kurri - 17

Jari Kurri (pelinumero 17) on Suomen kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija ja menestyksekkäin eurooppalainen lajin kovatasoisimmassa sarjassa, Pohjois-Amerikan ammattilaisliigassa NHL:ssä. Kurrin on kiistatta yksi NHL:n parhaista pelaajista käytettiinpä mittarina millaisia tilastoja tahansa. Hän oli huippuvuosinaan oikeana laitahyökkääjänä samaan aikaan sarjan paras maalintekijä ja puolustava hyökkääjä.

Suomalainen jääkiekkoilu saa kiittää Kurria siitä, että niin monet lahjakkaat nuoret ovat valinneet lajikseen juuri jääkiekon. Suomen suosituimmalla urheilulajilla on ollut kahden vuosikymmenen ajan ihanteellinen johtohahmo, esikuva ja suurlähettiläs. Kurri loi omalla menestyksellään pohjan suomalaisille ammattilais-urheilijoille, joilla oli sisäistä paloa ja nälkää lähteä koittamaan onneaan Pohjois-Amerikan kivenkoviin joukkuelajien palloilusarjoihin. Kurri avasi ladun ja loi suomalaisurheilijoille otollisen maaperän ammattilaisliigassa. Persoonana Jari Kurri on ollut paras mahdollinen sanansaattaja suomalaisessa huippu-urehilussa. Hänen epäitsekkyytensä, vilpittömyytensä ja antaumuksensa lajille ja sen parissa työskenneille ihmisille on luonut maailmalla parasta mahdollista Suomi-kuvaa liki parinkymmenen vuoden ajan. Jari Kurri –dokumentti kertoo kuinka alta parikymmpisestä, lähes täysin kielitaidottomasta nuorukaisesta tuli Atlantin takana, vieraassa maassa ja kulttuurissa eurooppalaisten ammattilaisurheiljoiden johtotähti - mitä siihen vaadittiin, millä evillä mahdottomasta tuli mahdollinen?
Suomi on aina ollut yksilöurheilun luvattu maa. Juuri tämän vuoksi Jari Kurrin saavutuksia ei vieläkään täysin ymmärretä. Joukkueurheilijana Jari Kurrin saavutukset ovat vailla vertaa ja ainutlaatuisia ammattilaisurheilussa. Kurria ei omana aikanaan osattu Suomessa asettaa edes vuoden urheilijan tittelin arvoiseksi - kerran hän tosin pääsi kakkossijalle kun parhaan urheilijan tittelin kävi niijaamassa keihäänheittäjä Päivä Alafrantti.

Jari Kurri -dokumentti kattaa kronologisella kerrontatyylillä Jari Kurrin NHL -kiekkouran vaiheet alkutaipaleelta pelipaidan jäädytykseen ja aktiivipeliuran loppumiseen asti. Suurin osa Kurrin pitkän kiekkouran videomateriaalista on suomalaisille ja ennennäkemätöntä: kuvansiirto uutisvälähdysten osalta Eurooppaan Pohjois-Amerikasta oli vielä varsin vaatimattomalla pohjalla vuosien 1980-1990 välisenä aikana. Yleisradion kuva-arkistoista löytyy vain lyhyitä kuvavälähdyksiä Jari Kurrin kiekkourasta ja näiden materiaalien esitysfoorumina on ollut lähes yksinomaan kanavan päivittäisurheilulähetys, Urheiluruutu. Dokumentti näyttää tämän suomalaiskiekkoilijan saavutukset, uran käännekohdat, huippuhetket ja karvaat pettymykset NHL:ssä. Dokumentissa käydään läpi myös Kurrin uran muut välietapit: lyhyet visiitit Euroopan kiekkoliigoissa.

ENSIESITYS YLE TV2 2009